OPTIMAL BOSHQARISH MASALALARINI YECHISH UCHUN IZOXRON USUL VA UNI PONTRYAGIN MAKSIMUM PRINTSIPI YORDAMIDA TATBIQ ETISH - Mamatova Zilolaxon Xabibulloxonovna; Abduvahobova Muslima (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada dinamik tizimlarning optimal boshqarish masalalarini yechishda qo‘llaniladigan izoxron usul batafsil tahlil qilinadi va uning amaliy tatbiqi aniq misol asosida ko‘rsatiladi. Izoxron variatsiya — bu vaqt chegaralari t0 va tf qat’iy saqlangan holda, faqat holat va boshqaruv trayektoriyalari kichik variatsiyaga uchratiladigan klassik variatsion hisob usuli bo‘lib, uning yordamida Pontryagin maksimum printsipi qat’iy matematik asosda keltirib chiqariladi. Maqolada Gamilton funksiyasi, qo‘shma o‘zgaruvchilar va kanonik tenglamalar tizimi yordamida masala yechilishining bosqichma-bosqich algoritmi keltiriladi. Nazariy tahlil natijalari kosmik apparatning bir o‘lchamli optimal harakat masalasi misolida amalda qo‘llanilib, optimal boshqaruv funksiyasi, qo‘shma o‘zgaruvchi va trayektoriya analitik usulda topiladi.