XORIJIY AMALIYOTDA KICHIK BIZNES UCHUN KREDIT MAHSULOTLARI (MIKROKREDITLAR, LIZING, FAKTORING, INNOVASION MOLIYALASHTIRISH VOSITALARI). - Miraxmedov Davron Abduganiyevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Hozirgi global iqtisodiyot sharoitida kichik biznes va xususiy tadbirkorlik subyektlari iqtisodiy o‘sishning eng muhim drayverlaridan biri sifatida e’tirof etilmoqda. Xalqaro amaliyot shuni ko‘rsatadiki, rivojlangan va rivojlanayotgan mamlakatlarda kichik biznes sektorining barqaror rivojlanishi moliyaviy resurslarga keng va moslashuvchan kirish imkoniyati bilan bevosita bog‘liqdir. Ayniqsa, tijorat banklari va boshqa moliyaviy institutlar tomonidan taklif etilayotgan mikrokreditlar, lizing, faktoring hamda innovatsion moliyalashtirish vositalari ushbu sektorning moliyaviy barqarorligini ta’minlashda muhim rol o‘ynaydi. Xorijiy tajribada kichik biznesni moliyalashtirishda an’anaviy kreditlash bilan bir qatorda muqobil va innovatsion instrumentlardan keng foydalanilmoqda. Jumladan, mikrokreditlash tizimi kichik tadbirkorlikni boshlash va rivojlantirish uchun boshlang‘ich kapitalga kirishni yengillashtirsa, lizing mexanizmi asosiy vositalarni katta boshlang‘ich xarajatlarsiz jalb etish imkonini beradi. Faktoring operatsiyalari esa korxonalar aylanma mablag‘larining uzluksizligini ta’minlab, to‘lov intizomi va likvidlik muammolarini samarali hal etadi. So‘nggi yillarda esa raqamli platformalar asosida faoliyat yurituvchi innovatsion moliyalashtirish vositalari – fintech kreditlash, peer-to-peer lending, supply chain finance kabi mexanizmlar kichik biznesni qo‘llab- quvvatlashda yangi bosqichni boshlab bermoqda.