TIJORAT BANKLARI TOMONIDAN KICHIK BIZNES SUBYEKTLARIGA TAKLIF ETILAYOTGAN KREDIT MAHSULOTLARI. - Miraxmedov Davron Abduganiyevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Bugungi kunda global iqtisodiy transformatsiyalar, raqamlashtirish jarayonlarining jadallashuvi hamda moliyaviy bozorlarning chuqurlashuvi sharoitida kichik biznes subyektlarining iqtisodiyotdagi o‘rni tobora ortib bormoqda. Kichik biznes iqtisodiy tizimning eng moslashuvchan va innovatsion segmenti sifatida yangi ish o‘rinlarini yaratish, ichki talabni kengaytirish hamda eksport salohiyatini oshirishda muhim rol o‘ynaydi. Shu bilan birga, mazkur sektorning barqaror rivojlanishi ko‘p jihatdan moliyaviy resurslarga, xususan bank kreditlariga erkin va tezkor kirish imkoniyatiga bog‘liqdir. O‘zbekiston sharoitida ham kichik biznesni qo‘llab-quvvatlash davlat iqtisodiy siyosatining ustuvor yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi. So‘nggi yillarda tijorat banklari tomonidan taklif etilayotgan kredit mahsulotlari tarkibining kengayishi, jumladan mikromoliya kreditlari, investitsion kreditlar, tezkor kreditlar va raqamli kreditlash instrumentlarining joriy etilishi ushbu sohani rivojlantirishda muhim omil bo‘lib xizmat qilmoqda. Biroq amaliyot shuni ko‘rsatmoqdaki, kichik biznes subyektlarining moliyalashtirish tizimida hali ham bir qator muammolar mavjud bo‘lib, ular orasida kredit resurslarining yuqori qiymati, garov ta’minoti talablarining murakkabligi hamda kreditlash jarayonlarining yetarli darajada soddalashtirilmaganligi alohida ajralib turadi.