TIJORAT BANKLARIDA KICHIK BIZNESNI MOLIYALASHTIRISHDA FAKTORING XIZMATLARIDAN FOYDALANISH DARAJASI. - Usmonov Abrorxon Alixon o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Hozirgi global iqtisodiy sharoitda kichik biznes subyektlari iqtisodiy o‘sish, bandlik va innovatsiyalarni rag‘batlantirishda muhim o‘rin tutadi. Biroq ushbu subyektlarning asosiy muammolaridan biri — qisqa muddatli moliyaviy resurslarga bo‘lgan ehtiyojni qondirishdir. An’anaviy kreditlash mexanizmlari ko‘pincha garov ta’minoti, yuqori foiz stavkalari va murakkab tartib-taomillar bilan bog‘liq bo‘lib, kichik biznes uchun cheklovlar yaratadi. Shu nuqtai nazardan, faktoring xizmatlari muqobil moliyalashtirish instrumenti sifatida alohida ahamiyat kasb etadi. Kichik va o‘rta biznes subyektlarini moliyalashtirishda tijorat banklari tomonidan qo‘llanilayotgan instrumentlar tarkibida faktoring xizmatlari alohida ahamiyat kasb etadi. Jahon amaliyotida faktoring kichik biznesning aylanma kapital muammosini hal etuvchi asosiy mexanizmlardan biri sifatida keng qo‘llanilayotgan bo‘lsa-da, O‘zbekiston bank amaliyotida ushbu xizmatdan foydalanish darajasi uzoq vaqt davomida past bo‘lib kelgan. So‘nggi yillarda raqamli platformalar, elektron hisob-faktura tizimi va savdo operatsiyalarining shaffoflashuvi natijasida faktoring xizmatlarining amaliy qo‘llanishi sezilarli darajada faollasha boshladi.