TRANSLATION OF PROPER NAMES IN LITERARY TEXTS - Khalida Daukaeva (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Badiiy matnlarda atoqli otlarni tarjima qilish tarjimashunoslikning eng murakkab va ko‘p qirrali masalalaridan biridir. Atoqli otlar nafaqat nominativ, balki semantik, uslubiy, madaniy va ramziy funksiyalarni ham bajaradi, bu esa tarjimondan nafaqat lingvistik bilim, balki madaniy kontekstni, muallif niyatini va matnning janr xususiyatlarini chuqur tushunishni talab etadi. Maqolada atoqli otlarni tarjima qilishning asosiy muammolari ko‘rib chiqiladi hamda ularni yetkazishning turli strategiyalari tahlil qilinadi. Shuningdek, asl talaffuzni saqlash va ma’no yukini yetkazish o‘rtasidagi muvozanat masalasiga alohida e’tibor qaratiladi. Annotation