STATIK VA DINAMIK ROUTINGNI SOLISHTIRISH - Ibragimov Sh.M; Isaqova Sh. E (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada statik va dinamik marshrutlash usullari hamda ularning kompyuter tarmoqlaridagi o‘rni va ahamiyati o‘rganildi. Tadqiqot davomida marshrutlash jarayonining asosiy tamoyillari, tarmoqlarda ma’lumot uzatishni tashkil etish usullari hamda turli marshrutlash strategiyalarining ishlash mexanizmlari tahlil qilindi. Xususan, statik marshrutlashning soddaligi va barqarorligi, dinamik marshrutlashning esa moslashuvchanligi va avtomatik yangilanish imkoniyatlari yoritib berildi. Shuningdek, RIP, OSPF va BGP kabi dinamik marshrutlash protokollarining ishlash prinsiplari qisqacha ko‘rib chiqildi. Amaliy jihatdan ushbu usullarning qo‘llanish sohalari, afzallik va kamchiliklari solishtirilib, qaysi holatda qaysi usuldan foydalanish maqsadga muvofiqligi asoslab berildi. Ushbu yondashuv tarmoq samaradorligini oshirish, boshqaruvni soddalashtirish va uzatish ishonchliligini ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi.