SOTUV KANALLARI VA ULARNING TURLARI: ZAMONAVIY MARKETING TIZIMIDAGI O‘RNI - Tilloyev Temur Asliddin o'g'li; Shodiyev Sardor Salim o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada sotuv kanallari tushunchasi, ularning marketing faoliyatidagi ahamiyati hamda asosiy turlari ilmiy-amaliy jihatdan yoritiladi. Bozor iqtisodiyoti sharoitida korxonaning muvaffaqiyati faqat sifatli mahsulot ishlab chiqarish bilan emas, balki uni iste’molchiga qulay, tezkor va samarali yetkazib berish tizimini tashkil etish bilan ham belgilanadi. Sotuv kanallari ishlab chiqaruvchi va iste’molchi o‘rtasidagi iqtisodiy aloqani ta’minlovchi muhim vosita bo‘lib, mahsulotning bozordagi harakati, narx shakllanishi, raqobatbardoshligi va xaridorlar ehtiyojini qondirish darajasiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada bevosita va bilvosita sotuv kanallari, ulgurji va chakana savdo, distribyutorlik, dilerlik, agentlik hamda raqamli sotuv kanallarining o‘ziga xos xususiyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy sharoitda onlayn savdo, marketplace platformalari va ijtimoiy tarmoqlar orqali sotuvni rivojlantirishning ahamiyati asoslab beriladi.