CHORVACHILIKDA SMART-FARMING: BARQAROR RIVOJLANISH VA MODERNIZATSIYA ISTIQBOLLARI - Jumaboyev Jasurbek Soporboy o’g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqola chorvachilik sohasini raqamlashtirish va “smart- farming” (aqlli dehqonchilik) texnologiyalarini joriy etish orqali uning samaradorligini oshirish masalalariga bag’ishlangan. Tadqiqotda zamonaviy chorvachilikda qo‘llanilayotgan IoT (narsalar interneti), sun‘iy intellekt, avtomatlashtirilgan oziqlantirish tizimlari hamda hayvonlarning fiziologik holatini masofadan kuzatish (monitoring) vositalarining ahamiyati tahlil qilingan. Maqolada an’anaviy chorvachilik usullari bilan aqlli texnologiyalar integratsiyasi natijasida erishiladigan iqtisodiy samaradorlik, xususan, sut va go‘sht mahsuldorligini oshirish, kasalliklarni erta aniqlash hamda resurslarni (yem-xashak, suv, energiya) tejash imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek, O‘zbekiston sharoitida ushbu texnologiyalarni joriy etishdagi mavjud to‘siqlar, infratuzilma muammolari va ularni hal etish bo‘yicha amaliy takliflar ishlab chiqilgan. Tadqiqot xulosalari chorvachilikni innovatsion boshqaruv modeliga o‘tkazish, soha raqobatbardoshligini ta‘minlash hamda oziq-ovqat xavfsizligini mustahkamlashda muhim ahamiyat kasb etadi.