PSIXOSOMATIK KASALLIKLAR MOHIYATI VA STRESSNI ORGANIZMGA TASIRI - Tolib Bekmirov; Xudoyarova Shalola (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada psixosomatik kasalliklarning mohiyati,va stressing organizmga tasiri haqida kurib chiqamiz va ularning kelib chiqishida ruhiy omillarning o‘rni va inson organizmiga ta’siri tahlil qilinadi. Stress, xavotir va emotsional zo‘riqish natijasida yuzaga keladigan jismoniy belgilar, jumladan, bosh og‘rig‘i, oshqozon-ichak tizimi buzilishlari, yurak urishining tezlashuvi kabi holatlar ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, psixosomatik kasalliklarning rivojlanish mexanizmlari, diagnostikasi hamda davolash usullari ko‘rib chiqiladi. Maqola psixologik va tibbiy yondashuvni birlashtirgan holda, ruhiy salomatlikni saqashning ahamiyatini ochib beradi.