MEDIA TA’LIM NAZARIYASINING PEDAGOGIKADAGI O’RNI - Pardayeva Jasmina Jamshidjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada media ta’lim nazariyasining zamonaviy pedagogika tizimidagi o‘rni va ahamiyati keng yoritilgan. Bugungi kunda axborot- kommunikatsiya texnologiyalarining jadal rivojlanishi natijasida ta’lim jarayoniga yangi yondashuvlar kirib kelmoqda. Shu nuqtai nazardan, media ta’lim o‘quvchilarning nafaqat bilim olish jarayonini samarali tashkil etish, balki ularning axborotni tanqidiy tahlil qilish, baholash va undan ongli ravishda foydalanish ko‘nikmalarini shakllantirishda muhim vosita sifatida qaraladi. Maqolada media ta’limning mohiyati, asosiy vazifalari hamda pedagogik jarayondagi o‘rni batafsil tahlil qilingan. Shuningdek, media savodxonlikni rivojlantirishning ahamiyati haqida, o‘quvchilarning mustaqil fikrlash qobiliyatini shakllantirishdagi roli shu bilan bir qatorda zamonaviy ta’lim metodlari bilan integratsiyasi haqida fikr yuritilgan. Media ta’lim vositalari yordamida dars jarayonini interaktiv va qiziqarli tashkil etish imkoniyatlari ham ochib berilgan va shu bilan birgalikda ochib berilgan. Bundan tashqari, maqolada o‘qituvchilarning media kompetentligini oshirish, o‘quvchilarning ijodiy va kommunikativ qobiliyatlarini rivojlantirish, hamda axborot xavfsizligini ta’minlash masalalari ham ko‘rib chiqilgan. Media ta’lim nazariyasining amaliyotga tatbiq etilishi orqali ta’lim sifatini oshirish va raqobatbardosh kadrlar tayyorlashga erishish mumkinligi asoslab berilgan. Shu bilan birgalikda media ta’limni amaliyotga joriy etishning samarali usullari — interaktiv darslar, multimedia texnologiyalaridan foydalanish, onlayn ta’lim platformalari, loyiha asosida o‘qitish va raqamli resurslardan foydalanish imkoniyatlari yoritilgan. O‘qituvchilarning media kompetentligini oshirish, ularning zamonaviy pedagogik va axborot texnologiyalaridan samarali foydalanish ko‘nikmalarini rivojlantirish zarurligi ham alohida ta’kidlangan.