MEDIA MAKONIDA PSIXOLOGIK DINIY VA MADANIY TAHDIDLAR. - ISMOILOVA NOZANIN BOTIRJON QIZI; ESHPO’LATOV OLIMJON TO’LQIN O’G’LI. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.Mazkur maqolada zamonaviy media makonida yuzaga kelayotgan psixologik, diniy va madaniy tahdidlarning mohiyati ularning shakkalanish omillari hamda jamiyat ongiga ko’rsatayotgan salbiy ta’siri keng yoritiladi. Axborot kommunikatsiya texnologiyasi jadal rivojlanishi natijasida media inson hayotining ajralmas qismiga aylangan bo‘lib, u nafaqat axborot uzatish vositasi, balki kuchli ta’sir mexanizmi sifatida ham namoyon bo‘lmoqda. Tadqiqotda psixologik tahdidlar doirasida manipulyatsiya, axborot bosimi, soxta axborot (feyk xabarlar) va ommaviy ongni boshqarish usullari tahlil qilinadi. Diniy tahdidlar kontekstida esa radikal g‘oyalar, ekstremistik targ‘ibot va diniy qadriyatlarning noto‘g‘ri talqin qilinishi masalalari ko‘rib chiqiladi. Madaniy tahdidlar esa globallashuv jarayonida milliy qadriyatlar, an’analar va madaniy identitetga salbiy ta’sir ko‘rsatuvchi omillar orqali ochib beriladi.Shuningdek, maqolada media savodxonlikni oshirish, tanqidiy fikrlashni rivojlantirish hamda milliy va umuminsoniy qadriyatlarini himoya qilish orqali ushbu tahdidlarga qarshi samarali kurashishga yo’llarni ochib beriladi.Mazkur tadqiqotlar natijasida jamiyatning axborot xavfsizligini ta’minlash va yosh avlodni zararli axborotlardan himoya qilishda muhim ahamiyat kasb etadi.