YENGIL SANOAT SOHASIDA MEHNAT JAROHATLARINI KAMAYTIRISHNING SAMARALI STRATEGIYALARI - Dehqonov Oyatillo Mansurbek o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada yengil sanoat korxonalarida mehnat jarohatlarini kamaytirish muammosi, uning dolzarbligi hamda ushbu jarayonni samarali boshqarish strategiyalari keng yoritilgan. Yengil sanoat sohasida ishlab chiqarish jarayonlari ko‘pincha yuqori intensivlikda va inson omiliga kuchli bog‘liqlikda amalga oshirilgani sababli, bu sohada baxtsiz hodisalar va kasbiy kasalliklar yuzaga kelish ehtimoli nisbatan yuqori hisoblanadi. Shu nuqtai nazardan, tadqiqotda ishlab chiqarish xavfsizligiga ta’sir etuvchi asosiy omillar – texnik jihozlarning holati, ergonomik sharoitlar, ishni tashkil etish tizimi hamda xodimlarning psixologik holati kompleks ravishda tahlil qilingan.