TIKUVCHILIK VA TO‘QIMACHILIK KORXONALARIDA KASBIY XAVFLARNING TAHLILI VA ULARNI BOSHQARISH YO‘LLARI - Dehqonov Oyatillo Mansurbek o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada tikuvchilik va to‘qimachilik korxonalarida uchraydigan kasbiy xavflar tahlil qilinib, ularni kamaytirish va boshqarish yo‘llari ilmiy asosda yoritilgan. Soha korxonalarida shovqin, chang, kimyoviy moddalar ta’siri, ergonomik noqulayliklar hamda shaxsiy himoya vositalaridan yetarli darajada foydalanmaslik kabi omillar ishchilarning sog‘lig‘iga salbiy ta’sir ko‘rsatishi ko‘rsatib o‘tilgan. Ilmiy adabiyotlar tahlili asosida ishlab chiqarish muhitidagi asosiy xavf omillari aniqlanib, ularning kasbiy kasalliklar va baxtsiz hodisalarga ta’siri baholangan. Shuningdek, maqolada xavflarni boshqarishning zamonaviy yondashuvlari, jumladan texnik, tashkiliy va profilaktik choralar tizimi hamda shaxsiy himoya vositalaridan samarali foydalanish masalalari ko‘rib chiqilgan.