KORXONA USTAV KAPITALINING TAHLILI VA MOLIYAVIY BARQARORLIKKA TA’SIRI - Ro‘zimov Shexnazar (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada korxona ustav kapitalining shakllanishi, uning moliyaviy barqarorlikka ta’siri hamda kapitalning samarali boshqaruv mexanizmlari o‘rganilgan. Ustav kapitalining miqdori va tuzilmasi korxonaning moliyaviy mustaqilligi, to‘lov qobiliyati hamda investitsion jozibadorligiga bevosita ta’sir ko‘rsatishi ilmiy tahlil qilingan. Ishda O‘zbekiston Respublikasidagi korxonalarning moliyaviy hisobotlari asosida ustav kapitalining dinamikasi o‘rganilib, tahliliy ko‘rsatkichlar asosida korxonaning moliyaviy barqarorligini baholash metodikasi taklif etilgan. Natijada, ustav kapitalini optimallashtirish orqali moliyaviy risklarni kamaytirish va rentabellikni oshirish imkoniyatlari aniqlangan.