TOʻLOV TALABNOMALARI VA TOʻLOV TOPSHIRIQNOMALARI BILAN NAQD PULSIZ HISOB-KITOBLAR - Yusupov Sherzodbek; Yagmurova Derman; Tangriberganova Shaxrizoda (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola toʻlov talabnomalari va toʻlov topshiriqnomalari orqali amalga oshiriladigan naqd pulsiz hisob-kitoblarning nazariy va amaliy jihatlarini tahlil qiladi. Unda ushbu moliyaviy vositalarning iqtisodiyotdagi oʻrni, ularning afzalliklari va qoʻllash mexanizmlari atroflicha koʻrib chiqiladi. Muallif naqd pulsiz hisob- kitoblarning samaradorligini oshirish, shaffoflikni taʼminlash va naqd pul muomalasini kamaytirishdagi ahamiyatini yoritadi. Shuningdek, mavjud huquqiy asoslar va amaliyotdagi muammolar tahlil qilinib, ularni bartaraf etish boʻyicha takliflar ilgari suriladi. Tadqiqot bank tizimi va korxonalar oʻrtasidagi moliyaviy operatsiyalarni optimallashtirishga qaratilgan.