BLOKCHEYN ASOSIDA TA’LIM TIZIMLARIDA MA’LUMOTLAR YAXLITLIGI VA MAXFIYLIGINI TA’MINLASH - H.SH. Rustamov; A.B.Soliyev (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Raqamli texnologiyalar jadal rivojlanayotgan hozirgi davrda ta’lim tizimi ham tub o‘zgarishlarni boshdan kechirmoqda. Ta’lim jarayonining raqamlashtirilishi bilan bir qatorda o‘quvchi va talabalarning shaxsiy ma’lumotlari, akademik natijalari va sertifikatlari kabi muhim axborotlarning xavfsizligi masalasi dolzarb muammoga aylanmoqda. An’anaviy markazlashgan tizimlarda ma’lumotlarning buzilishi, yo‘qolishi yoki ruxsatsiz o‘zgartirilishi xavfi mavjud. Ushbu maqolada blokcheyn texnologiyasining ta’lim tizimlarida ma’lumotlar yaxlitligi va maxfiyligini ta’minlashdagi o‘rni ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Blokcheynning kriptografik asoslari, taqsimlangan reyestr modeli va o‘zgarmaslik xususiyati ta’lim tizimidagi axborot xavfsizligini oshirishda qanday rol o‘ynashi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, blokcheyn asosida ta’lim tizimi arxitekturasi taklif etilib, uning afzalliklari va cheklovlari tahlil qilinadi.