O‘ZBEKISTONDA CHIQINDI POLIGONLARINI BOSHQARISHNING HUQUQIY ASOSLARINI TAKOMILLASHTIRISH: MUAMMOLAR, ISTIQBOLLAR VA TAVSIYALAR - Rajabov Asilbek Ortig‘ali o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida chiqindi poligonlarini boshqarishning huquqiy asoslaridagi mavjud bo‘shliqlar, xususiy sektorni jalb etish mexanizmlari va qonunchilikni takomillashtirish istiqbollari tadqiq etilgan. Tadqiqotning predmeti O‘zbekiston Respublikasining chiqindilar sohasidagi normativ-huquqiy bazasi va uning amaliyotdagi qo‘llanilishidir. Tadqiqot maqsadi – milliy qonunchilikdagi huquqiy bo‘shliqlarni aniqlash va ularni bartaraf etishga oid ilmiy asoslangan taklif va tavsiyalar ishlab chiqishdan iborat. Metodologiya sifatida qiyosiy-huquqiy tahlil, tizimli yondashuv va normativ hujjatlar tahlili qo‘llanilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, mavjud qonunchilikda poligonlarni litsenziyalash, ekologik monitoring, davlat-xususiy sheriklik va javobgarlik mexanizmlarida sezilarli huquqiy kamchiliklar mavjud. Tavsiyalar sifatida maxsus poligon operatorligi institutini joriy etish, kengaytirilgan ishlab chiqaruvchi javobgarligi tamoyilini qonunchilikka kiritish va xususiy investitsiyalarni rag‘batlantiruvchi soliq imtiyozlari mexanizmi taklif etilgan.