MITOXONDRIYA MEMBRANASINING TUZILISHI - Karimova Sh.Sh; Samandarova M.N; Sattorova I.Ya (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mitoxondriya membranalarining xarakterli shakli ularning funksiyalari, jumladan ATF sintezi, autofagiya (yoki mitofagiya), hosil qiluvchi hujayralarning differensiatsiyasi va tug‘ma immunitet reaksiyasi uchun juda muhimdir. Biroq ba’zi funksiyalarni bajarishni osonlashtirish uchun mitoxondriya membranalari strukturaviy o‘zgarishlarga uchraydi. Misol uchun, nafas olish reaksiyalari boshlanganda, krista zichligi ko‘proq fermentlar va metabolitlarni joylashtirish uchun oshadi va shu bilan OF tezligini yaxshilaydi. Matriksda mitoxondriya genetik tizim, shuningdek, oksidlovchi metabolizmning markaziy reaksiyalari uchun javob beradigan fermentlar mavjud.