“PARANJI SIRLARI” DRAMASIDA IJTIMOIY MUAMMOLAR VA AYOL TAQDIRI TALQINI - Ibrohimova Marjona (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada “Paranji sirlari” dramasi ilmiy-qiyosiy jihatdan o‘rganilgan bo‘lib, unda asarning mavzusi, g‘oyaviy yo‘nalishi, obrazlar tizimi hamda dramatik konfliktlar tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida asarda ko‘tarilgan asosiy ijtimoiy muammolar, xususan, ayol erkinligi, gender tenglik va an’anaviy qarashlarning inson taqdiriga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, paranji ramzi orqali muallif tomonidan berilgan falsafiy mazmun ochib berilgan. Maqola natijalariga ko‘ra, drama o‘zbek adabiyotida muhim ijtimoiy-estetik ahamiyatga ega ekanligi asoslab beriladi.