ABDULHAMID CHO’LPON HIKOYALARI TAHLILI - Marjona Solijonova Sadirdin qizi. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Abdulhamid Cho‘lponning hayoti va ijodiy faoliyati, uning o‘zbek adabiyoti rivojidagi beqiyos o‘rni yoritiladi. Adibning she’riy va nasriy merosi, xususan hikoyachilikdagi o‘ziga xos uslubi tahlil qilinadi. Maqolada Cho‘lponning lirik nasr namunalaridan biri hisoblangan “Qor qo‘ynida lola” hikoyasi g‘oyaviy-badiiy jihatdan chuqur tahlil etilib, undagi obrazlar tizimi, ayol taqdiri, ijtimoiy muhit va davr ruhining aks etishi ochib beriladi. Shuningdek, yozuvchining boshqa hikoyalari bilan qiyosiy yondashuv asosida uning ijodiy uslubi va realizm uyg‘unligi ko‘rsatib o‘tiladi. Tadqiqot natijasida Cho‘lpon asarlarida insoniylik, erkinlik va ayol qismatiga oid dolzarb masalalar yetakchi o‘rin egallashi asoslab beriladi.