AXBOROT TEXNOLOGIYALARINING MAMLAKAT IQTISODIYOTIGA TA’SIRI - Sobirova Nozima Rustam qizi; Sultonova Aziza Baxtiyorovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy makroiqtisodiy tizimlar rivojlanishida axborot texnologiyalarining muhim rolini va ularning milliy iqtisodiyotning tarkibiy transformatsiyasiga ta’sirini o‘rganishga qaratilgan. Bundan tashqari, raqamli texnologiyalar iqtisodiy o‘sish tezligini oshirishda, ishlab chiqarish xarajatlarini boshqarishda va mehnat unumdorligini yaxshilashda muhim rol o’ynaydi. Bu masala ilmiy jihatdan batafsil tahlil qilingan. O’zbekiston Respublikasining “ Raqamli O’zbekiston- 2030 “ strategiyasi doirasida davom etayotgan islohotlar, IT-Parklarning eksport imkoniyatlarini oshirishdagi roli va davlat boshqaruvida raqamli vositalarning qo’llanilishi natijasida erishilgan iqtisodiy natijalar. Shuningdek, tadqiqotda kiberxavfsizlik muammolari, raqamli tafovutlarni bartaraf etish usullari va inson kapitalini rivojlantirishning iqtisodiy barqarorlikka ta’siri batafsil ko‘rib chiqilgan. Maqolaning yakunida milliy iqtisodiyotning raqamli transformatsiya jarayonlarini tezlashtirishga doir ilmiy asoslangan taklif va maslahatlar keltirilgan.