ZAMONAVIY O‘ZBEK ADABIYOTIDA YANGI JANRLAR - Abdumalikova Muyassarxon Sobitovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada zamonaviy o‘zbek adabiyotida yangi janrlarning shakllanish jarayoni, ularning tasnifi hamda badiiy va lingvistik xususiyatlari kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqotda janr tushunchasining an’anaviy talqindan zamonaviy, dinamik va ochiq tizimga aylanishi ilmiy asosda yoritiladi. Globalizatsiya, raqamli texnologiyalar rivoji, o‘quvchi estetik didining o‘zgarishi va muallif ijodiy erkinligining ortishi yangi janrlarning paydo bo‘lishida muhim omil sifatida baholanadi. Shuningdek, mikrohikoya, blog-adabiyot, gibrid va eksperimental janrlarning o‘ziga xos jihatlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda yangi janrlarning badiiy (fragmentarlik, polifoniya, ong oqimi) va lingvistik (tilning soddalashuvi, dialogik nutq, intertekstual birliklar) xususiyatlari tahlil qilinadi. Bundan tashqari, ularning adabiyot rivoji va ta’lim jarayonidagi metodik ahamiyati asoslab beriladi. Natijada zamonaviy o‘zbek adabiyotida janr evolyutsiyasi murakkab va ko‘p qatlamli jarayon ekanligi xulosa qilinadi.