RAQAMLI PEDAGOGIKA SHAROITIDA ONA TILI TA’LIMINI MODERNIZATSIYA QILISH: SUN’IY INTELLEKT YONDASHUVI - Raximova Yulduz Abidovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining ona tili ta’limidagi o‘rni, ularning nazariy asoslari hamda amaliy qo‘llanilishi tahlil qilinadi. Tadqiqotda SI asosidagi ta’limning konstruktivizm, adaptiv ta’lim va kompetensiyaviy yondashuv bilan bog‘liqligi yoritiladi. Shuningdek, chatbotlar, grammatik tahlil tizimlari, avtomatik baholash vositalari va adaptiv platformalarning o‘quv jarayoniga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Maqolada SI yordamida yozma va og‘zaki nutq ko‘nikmalarini rivojlantirish samaradorligi, o‘quvchilar motivatsiyasini oshirish va individual yondashuvni ta’minlash imkoniyatlari tahlil etiladi. Shu bilan birga, akademik halollik, texnologik tengsizlik, pedagoglarning tayyorgarligi va ma’lumotlar xavfsizligi kabi muammolar ham yoritiladi. Natijada sun’iy intellekt ona tili ta’limini modernizatsiya qilishda muhim va istiqbolli vosita ekanligi asoslab beriladi.