MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA GEOMERTIK SHAKLLARNI O’RGATISHNING NAZARIY ASOSLARI. - Turobova Gulmira O’ktamqizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarning intellektual rivojlanishida geometrik shakllarni o‘rgatishning nazariy va amaliy ahamiyati tadqiq etiladi. Maqolada bolalarning sensor idroki, fazoviy tafakkuri va mantiqiy operatsiyalarini rivojlantirishda qo‘llaniladigan zamonaviy pedagogik texnologiyalar, xususan, Van Xiele modeli, Montessori tizimi va Diyenesh bloklari kabi xorijiy tajribalar tahlil qilingan. Shuningdek, geometrik tushunchalarni shakllantirishning psixofiziologik mexanizmlari va innovatsion-metodik modellari bo‘yicha ilmiy tavsiyalar ilgari surilgan.