MODERNIZATSIYALASHGAN KUTUBXONACHILIK FAOLIYATIDA RAQAMLI AI (ARTIFICIAL INTELLIGIENCE) TRANSFORMATSIYA BOSQICHI: SUN’IY INTELLEKT(AI) ASOSIDA ISHLAYDIGAN KITOB TAVSIYASI VA ANNOTATSIYASI BERUVCHI BOT - Rahmonova Muharram Xasanovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya: Ushbu maqola modernizatsiyalashgan kutubxonachilik faoliyatida sun’iy intellekt (AI) texnologiyalarining rolini o‘rganadi. Maqolada AI asosida ishlaydigan kitob tavsiyasi va annotatsiya beruvchi botlar orqali kutubxonachilik xizmatlarini takomillashtirish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, foydalanuvchi ehtiyojlarini aniqlash, avtomatik tavsiya qilish va kitoblar bo‘yicha qisqa annotatsiyalar yaratish jarayonlarida AI ning samaradorligi va afzalliklari ko‘rib chiqiladi. Maqola, raqamli transformatsiya jarayonida kutubxonachilikni yanada interaktiv va individualizatsiyalangan xizmatlarga yo‘naltirish imkoniyatini ta’kidlaydi.