MEDIA ERKINLIGI BO‘YICHA XALQARO INDEKSLARDA O‘ZBEKISTON O‘RNI - Sadoqat Maxsumova; Qarshiyev Alibek Yashnar o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anonatsiya: Ushbu maqola O‘zbekistonning media erkinligi darajasi va ommaviy axborot vositalarining mustaqilligini xalqaro indikatorlar orqali tahlil qiladi. Xususan, “Reporters Without Borders”, Freedom House va boshqa xalqaro media monitoring indekslari OAVning erkinligi, jurnalistlar xavfsizligi, axborotga erkin kirish va siyosiy-iqtisodiy ta’sirlardan mustaqil faoliyat yuritish darajasini baholashga qaratilgan. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, mustaqillikdan keyingi davrda O‘zbekiston media tizimini liberallashtirishga intilgan bo‘lsa-da, xalqaro reytinglarda mamlakatning o‘rni jahon standartlariga nisbatan hali o‘rta yoki past darajada. Shuningdek, maqolada jurnalist xavfsizligi, onlayn media va mustaqil jurnalistika sohalaridagi ijobiy o‘zgarishlar hamda mavjud cheklovlar muhokama qilinadi. Natijada, xalqaro indikatorlar O‘zbekistonning media siyosatini takomillashtirish, OAVning demokratik rolini kuchaytirish va fuqarolarni axborot bilan ta’minlash yo‘lida strategik qarorlar qabul qilishda muhim vosita sifatida ishlatilishi ta’kidlanadi.