XITOY IQTISODIYOTI VA UNING JAHON IQTISODIYOTIDAGI TA’SIRI - Xaliqova Lola Nazarovna; Alimova Shaxrizoda Ramzovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya Ushbu maqolada Xitoy iqtisodiyotining shakllanish jarayoni, uning rivojlanish bosqichlari hamda jahon iqtisodiyotidagi o‘rni va ta’siri keng tahlil qilinadi. Xitoy so‘nggi o‘n yilliklarda dunyoning eng tez rivojlanayotgan iqtisodiyotlaridan biri sifatida shakllandi va global iqtisodiy tizimning muhim markaziga aylandi. Ishda mamlakatning sanoat salohiyati, ishlab chiqarish hajmi, eksport va import ko‘rsatkichlari, xalqaro savdo aloqalari hamda investitsion faoliyati o‘rganiladi. Shuningdek, Xitoy iqtisodiyotining global ishlab chiqarish zanjirlariga, xalqaro savdo tizimiga, investitsiya oqimlariga va iqtisodiy integratsiya jarayonlariga ko‘rsatadigan ta’siri yoritiladi. Tadqiqot jarayonida Xitoy iqtisodiy rivojlanishining asosiy omillari, global iqtisodiy tizimdagi o‘rni, ijobiy va salbiy jihatlari ham tahlil qilinadi. Mazkur mavzu jahon iqtisodiyotida yuz berayotgan o‘zgarishlarni tushunishda hamda global iqtisodiy jarayonlarni baholashda muhim ilmiy va amaliy ahamiyatga ega.