ANTIBIOTIKLARGACHIDAMLILIK: ZAMONAVIY MIKROBIOLOGIYANING GLOBAL MUAMMOSI - Turg’unova Oydinoy Davronbek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada antibiotiklarga chidamlilik (antimikrob rezistentlik) muammosi, uning kelib chiqish sabablari, rivojlanish mexanizmlari hamda zamonaviy tibbiyot va sog‘liqni saqlash tizimiga ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Antibiotiklarning kashf etilishi insoniyat uchun katta yutuq bo‘lgan bo‘lsa-da, ularning noto‘g‘ri va haddan tashqari qo‘llanilishi natijasida mikroorganizmlarda chidamlilik xususiyati shakllanib bormoqda. Maqolada bakteriyalarning antibiotiklarga moslashish jarayonlari, chidamlilikning genetik va biokimyoviy asoslari hamda uning global xavf sifatidagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, ushbu muammoning oldini olish yo‘llari va antibiotiklardan oqilona foydalanishning ahamiyati haqida xulosalar berilgan.