SONLI QATORLARNI YAQINLASHISHGA TEKSHIRISHDA VA ANIQMAS INTEGRALLARNI HISOBLASHDA MATEMATIK INDUKSIYA METODI - B.Mamadaliyev; S.Turonova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Matematik induksiya metodi matematikaning turli – tuman, hatto bir – biridan juda olis sohalarida muvaffaqiyat bilan keng qoʻllaniladigan metoddir. Ushbu maqolada sonli qatorlarni yaqinlashishga tekshirishda va aniqmas integrallarni hisoblashda matematik induksiya metodining tadbiqlarini misollar yordamida koʻrsatishga harakat qilingan. Maʼlumki, musbat qatorning yaqinlashuvchiligi yoki uzoqlashuvchiligini bilgan holda, hadlari bir qator hadlari bilan maʼlum munosbatada boʻlgan (taqqoslangan) ikkinchi musbat qatorning aniqlash mumkin. Ularga oid bir necha teoremalar mavjud. Bu teoremalardan birini keltiramiz.