INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDAGI UNLILARNING FARQI - Abdunazarova Nozima Davronbek qizi; Almatova Zunira Abduxalil qizi; Qobilova Diyora Bahrom qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi unlilarning fonetik xususiyatlari, talaffuz farqlari va til o‘rganishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Ingliz tilidagi unli tovushlar soni va talaffuz xilma-xilligi bilan ajralib turadi, chunki bitta harf turli tovushlarni ifodalaydi. O‘zbek tilidagi unli tovushlar esa qat’iy va doimiy talaffuzga ega, bu esa o‘rganishni osonlashtiradi.Maqolada unli tovushlarning soni, talaffuzdagi murakkabliklar, diftonglar mavjudligi va fonetik tizim farqlari solishtiriladi. Natijada ingliz tilidagi unli tovushlarni o‘zbek tilida talaffuz qilish murakkabligi fonetik tizimlar farqlari bilan izohlanadi. Ushbu maqola til o‘rganuvchilar uchun amaliy tavsiyalar beradi.