XALQARO LOGISTIKADA AI, IOT VA BLOCKCHAINNING INTEGRATSIYASI: IMKONIYATLAR VA QIYINCHILIKLAR - Sattarova Gulnoza Xabibullayevna; Raxmonov Karimjon Nabijon o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Zamonaviy globallashgan iqtisodiyotda xalqaro logistika ta’minot zanjirlarining samaradorligi, shaffofligi va barqarorligini ta’minlashda strategik ahamiyatga ega. Ushbu maqolada xalqaro logistikada sun’iy intellekt (AI), Internet of Things (IoT) va Blockchain texnologiyalarining integratsiyasi har tomonlama tahlil qilinadi. Maqolada AI ning talabni bashorat qilish, marshrutlarni optimallashtirish va avtonom qaror qabul qilishdagi roli, IoT ning real vaqt rejimida yuklarni monitoring qilish va sensorli kuzatuv imkoniyatlari, Blockchain ning esa hujjat aylanishini shaffof, o‘zgartirib bo‘lmaydigan va ishonchli tarzda ta’minlashdagi ustunliklari chuqur ko‘rib chiqiladi. Xalqaro yetakchi kompaniyalar (Maersk, DHL, IBM TradeLens, Alibaba Logistics) tajribasi hamda O‘zbekistonning “Raqamli O‘zbekiston-2030” strategiyasi doirasidagi imkoniyatlar asosida amaliy yondashuvlar va tavsiyalar berilgan.