EKSTREMUMGA DOIR GEOMETRIK MASALALAR - Adiba Yaxshimuratova Ilhomovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ekstremumga doir geometrik masalalarning nazariy asoslari, ularni yechish usullari va amaliy ahamiyati atroflicha tahlil etilgan. Avvalo, ekstremum tushunchasi, uni minimallashtirish va maksimalashtirish masalalari atrofida umumiy ta’rif va asosiy tamoyillar keltirilgan. Keyin esa, klassik va zamonaviy geometriya doirasida uchraydigan, turli shakl va figuralarning yuzasi, perimetri, hajmi, radiuslari ekstremum holatlari chuqur tahlil qilinadi. Shu bilan birga, ushbu masalalarning qisqa qoidalari, amaliy misollari, o‘quv va ilmiy amaliyotdagi ahamiyati yoritilib, o‘zaro bog‘liqligi, dolzarbligi va istiqbollari keltiriladi. Maqola oxirida muammoga xulosalar va undan kelib chiqadigan tavsiyalar hamda masalalarni yechishda qo‘llaniladigan adabiyotlarga sharh beriladi.