ISHLAB CHIQARISH JARAYONIDA YO’QOTISHLAR HISOBI - XUDOYNAZAROVA DILNOZA G’OFUROVNA; SHIRINOV JAHONGIR (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola ishlab chiqarish jarayonida yuzaga keladigan yo’qotishlarni aniqlash, tasniflash va hisobga olishning nazariy va amaliy jihatlarini tahlil qiladi. Unda yo’qotishlarning turlari, ularning kelib chiqish sabablari va korxona moliyaviy natijalariga ta’siri chuqur o’rganiladi. Maqolada yo’qotishlarni minimallashtirish va ishlab chiqarish samaradorligini oshirishga qaratilgan hisobga olish mexanizmlari taklif etiladi. Tadqiqot natijalari korxonalarga ishlab chiqarish xarajatlarini optimallashtirish va raqobatbardoshligini oshirishda amaliy yordam beradi.