CHOʻLPON HIKOYALARI TAHLILI - Mahsumxonova Zumradxon Saʼdullaxon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Abdulhamid Cho‘lpon hikoyalarining badiiy- estetik xususiyatlari, ularning zamonaviy adabiyotdagi o‘rni hamda dolzarbligi tahlil qilinadi. Yozuvchining hikoyalarida jamiyatdagi ijtimoiy tengsizlik, erksizlik, inson qadrining toptalishi, ayollar taqdiri va ma’naviy iztiroblar kabi muammolar chuqur badiiy ifoda etilgan. Maqolada Cho‘lpon ijodining bugungi o‘quvchi uchun tarbiyaviy va ma’naviy ahamiyati ham yoritiladi. Uning hikoyalari insonni o‘ylashga, jamiyatga tanqidiy nazar bilan qarashga undashi bilan ajralib turadi. Shuningdek, yozuvchi uslubidagi liriklik, ramziylik va ichki psixologizm kabi jihatlar ham tahlil etiladi.