FIREWALL TEXNOLOGIYALARINING TURLARI VA ISHLASH PRINSIPI - Ibragimov Sh.M; Abdullayeva G.N (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada firewall texnologiyalarining zamonaviy axborot tizimlarida tutgan o‘rni, ularning asosiy turlari hamda ishlash prinsiplari keng tahlil qilindi. Paket filtrlovchi, stateful inspection, proxy va next-generation firewall (NGFW) kabi turlarning funksional imkoniyatlari yoritildi. Shuningdek, tarmoq xavfsizligini ta’minlashda firewall tizimlarining ahamiyati, kiberhujumlarga qarshi kurashdagi roli hamda zamonaviy rivojlanish tendensiyalari ko‘rib chiqildi. Natijada firewall texnologiyalari axborot xavfsizligini ta’minlashning asosiy va ajralmas vositalaridan biri ekanligi asoslab berildi.