INTERNET TARMOG’I VA DNS XIZMATI - Ibragimov Sh.M.; Xo‘jamqulova D.M (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Internet tarmog‘i va DNS (Domain Name System) xizmatining zamonaviy axborot tizimlaridagi o‘rni hamda ishlash prinsiplari tahlil qilindi. DNS tizimining asosiy vazifasi domen nomlarini IP-manzillarga aylantirish jarayoni ekanligi yoritildi, shuningdek, uning ierarxik tuzilishi, resolver, root, TLD va authoritative serverlar faoliyati ko‘rib chiqildi. DNS caching mexanizmi, so‘rovlarni qayta ishlash bosqichlari va tarmoq samaradorligini oshirishdagi ahamiyati ham o‘rganildi. Bundan tashqari, DNS tizimiga tahdid soluvchi xavfsizlik muammolari, jumladan DNS spoofing, cache poisoning va DDoS hujumlari tahlil qilindi. Natijada DNS Internet infratuzilmasining asosiy va ajralmas qismi ekanligi asoslab berildi.