QURILISH MUHANDISLIGI VA ARXITEKTURA SOHASIDA MUHANDIS- QURUVCHILARNI MUHANDISLIK HISOBINI AMALGA OSHIRISH KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISH - A.A.Abdulakimov (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada qurilish muhandisligi va arxitektura sohasida faoliyat yurituvchi bo‘lajak muhandislarning muhandislik hisoblarini amalga oshirish kompetensiyasini rivojlantirish muammolari tahlil qilinadi. Ayniqsa, bino va inshootlarni loyihalash, suv ta’minoti va ventilyatsiya tizimlarini hisoblashda “Suyuqlik va gaz mexanikasi” fanining o‘rni asoslab beriladi. Talabalarning nazariy bilimlarini real qurilish masalalari bilan bog‘lash orqali samarali o‘qitish metodikasi taklif etiladi. Maqolada muhandis-quruvchilarni tayyorlash jarayonida ularning muhandislik hisoblarini amalga oshirish kompetensiyasini rivojlantirish muammolari tahlil qilinadi. Xususan, “Suyuqlik va gaz mexanikasi” fani misolida talabalarning nazariy bilimlarini amaliy hisob-kitoblar bilan uyg‘unlashtirish metodikasini takomillashtirish yo‘llari ko‘rib chiqiladi. Zamonaviy pedagogik texnologiyalar, muammoli o‘qitish va raqamli vositalardan foydalanish orqali samaradorlikni oshirish usullari asoslab beriladi.