RAQAMLASHTIRISH TA’SIRIDA BOSHLANG‘ICH TA’LIMNING RIVOJLANISH MUAMMOLARI VA ISTIQBOLLARI - B.Abdulakimova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada raqamlashtirish jarayonining maktabgacha va boshlang‘ich ta’lim tizimiga ta’siri kompleks tarzda tahlil qilinadi. Zamonaviy axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining jadal rivojlanishi natijasida ta’lim tizimida yuz berayotgan o‘zgarishlar, ularning ijobiy va salbiy jihatlari yoritilgan. Tadqiqot davomida raqamli infratuzilma yetishmovchiligi, pedagoglarning raqamli kompetensiyasi pastligi, sifatli kontent muammosi hamda bolalar salomatligiga ta’siri kabi asosiy muammolar aniqlangan. Shuningdek, ushbu muammolarni bartaraf etishning samarali yo‘llari sifatida infratuzilmani rivojlantirish, o‘qituvchilarni qayta tayyorlash, gibrid ta’lim modelini joriy etish va milliy kontent yaratish kabi takliflar ilgari surilgan. Jahon tajribasi asosida Estoniya, Finlandiya va Janubiy Koreya misolida raqamli ta’lim tizimining samarali modellari tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, raqamlashtirish ta’lim sifatini oshirishda muhim omil bo‘lib, uni bosqichma-bosqich va kompleks yondashuv asosida joriy etish zarur.