BUXORO JADIDCHILIGI - I.M. Xaydarov; Norboyeva Gulsanam (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Buxoro jadidchiligi harakatining vujudga kelishi, rivojlanish bosqichlari hamda uning ijtimoiy-siyosiy va madaniy ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda XIX asr oxiri – XX asr boshlarida Buxoro amirligi hududida shakllangan jadidchilik harakatining asosiy vakillari, ularning ma’rifatparvarlik g‘oyalari va yangi usul maktablarini tashkil etishdagi faoliyati yoritiladi. Shuningdek, jadidchilarning jamiyatni isloh qilish, ta’lim tizimini yangilash hamda milliy uyg‘onish jarayonidagi o‘rni ko‘rsatib beriladi.