XIVA JADIDCHILIGI - Izzatillaxon Maxmutaliyevich Xaydarov; Sattorova Ruxshona (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Xiva jadidchiligi – XIX asr oxiri va XX asr boshlarida Xiva xonligida yuzaga kelgan ma’rifatparvarlik va islohotchilik harakati bo‘lib, uning asosiy maqsadi jamiyatni zamonaviylashtirish, ta’lim tizimini yangilash va xalq ongini yuksaltirishdan iborat edi. Jadidlar eski usuldagi maktablarni isloh qilish, yangi usul maktablarini joriy etish, ilm-fan va madaniyatni rivojlantirishga alohida e’tibor qaratdilar. Xiva jadidchiligi mahalliy sharoitga mos holda shakllanib, siyosiy va ijtimoiy o‘zgarishlarga ham turtki berdi. Ushbu harakat vakillari milliy uyg‘onish, ozodlik va taraqqiyot g‘oyalarini ilgari surib, xalq orasida keng targ‘ibot olib bordilar.