O‘RTA OSIYO XALQLARINING ROSSIYA IMPERIYASI TOMONIDAN BOSIB OLINISHI - I.M. Xaydarov; Rahmatova Bahora (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya. Ushbu maqolada XIX asr o‘rtalarida Rossiya imperiyasining O‘rta Osiyo xonliklariga qarshi olib borgan bosqinchilik siyosati, uning kelib chiqish sabablari va amalga oshirilish bosqichlari tahlil qilinadi. Maqolada dunyoning yetakchi kapitalistik davlatlari o‘rtasidagi yangi yerlar, xomashyo manbalari va bozorlar uchun kurash Rossiya imperiyasini ham ekspansionistik siyosat yuritishga undagani yoritiladi. Shuningdek, Rossiya imperiyasining O‘rta Osiyoda harbiy qal’alar va istehkomlar qurish, josuslik faoliyatini kuchaytirish hamda mahalliy xonliklarning siyosiy parokandaligidan foydalanish orqali bosqinchilik yurishlariga puxta tayyorgarlik ko‘rgani ko‘rsatiladi.