IJODIY AN’ANA VA POETIK TALQIN - Roʻziqulova Dilbar Muzaffar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada oʻzbek sheʼriyatida ijodiy anʼana va poetik talqin masalalari Sirojiddin Sayyid hamda Faxriyor ijodi misolida tahlil qilinadi. Tadqiqotda Alisher Navoiy ijodining zamonaviy sheʼriyatdagi davomiyligi, ayniqsa “hay tulugum, hay tulum” obrazining poetik-folkloriy ildizlari yoritilgan. Muallif xalq ogʻzaki ijodi, qadim turkiy musiqiy-estetik qarashlar hamda mumtoz adabiy anʼanalarning zamonaviy poetik tafakkurdagi aksini qiyosiy tahlil asosida ochib beradi. Shuningdek, surud, ayolgʻu kabi qadimiy tushunchalarning poetik funksiyasi va ularning milliy oʻzlikni anglashdagi oʻrni yoritiladi. Tadqiqot natijasida zamonaviy sheʼriyatda milliy poetik xotiraning qayta jonlanishi hamda anʼanaviy motivlarning yangi badiiy talqinda davom etayotgani asoslanadi.