LINUX OPERATSION TIZIMIDA TARMOQ XAVFSIZLIGI VA KIBERHIMOYA TEXNOLOGIYALARI - Muhammadyusuf Usmonov; Matkarimov Abbosbek (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu ilmiy maqolada Linux operatsion tizimida tarmoq xavfsizligini ta’minlash, serverlarni kiberhujumlardan himoyalash hamda zamonaviy himoya texnologiyalaridan foydalanish usullari tahlil qilingan. Linux tizimlarida firewall, SSH xavfsizligi, IDS/IPS tizimlari, log monitoring, paket filtrlash va avtomatlashtirilgan himoya usullarining ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, Kali Linux, Fail2Ban, IPTables va Wireshark kabi vositalarning amaliy imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan.