VARGANZA-2 NASOS STANSIYASI QUVURLARIDA BOSIM IMPULSLARINING TARQALISH TEZLIGINI ANIQLASH - Rajabov U.M.; Xazratqulov O.F. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada Varganza-2 nasos stansiyasi bosimli quvurlarida hosil bo‘ladigan bosim impulslarining tarqalish tezligi hamda gidravlik zarba jarayonlari nazariy va amaliy jihatdan o‘rganildi. Tadqiqotning asosiy maqsadi quvur tizimida yuzaga keladigan bosim tebranishlarini aniqlash, ularning tarqalish qonuniyatlarini baholash va ekspluatatsion xavfsizlikni oshirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqishdan iborat. Ish davomida eksperimental o‘lchovlar hamda nazariy hisoblashlar uyg‘un holda olib borildi. Natijalar bosim impulslarining tarqalish tezligi 980–1180 m/s oralig‘ida ekanligini ko‘rsatdi. Gidravlik zarba natijasida yuzaga keladigan qo‘shimcha bosim qiymatlari tahlil qilinib, quvur tizimiga ta’siri baholandi. Shuningdek, yumshoq ishga tushirish tizimlari va havo kameralarining samaradorligi o‘rganildi. Tadqiqot natijalari nasos stansiyalarining ishonchliligini oshirish, avariya holatlarini kamaytirish va gidravlik jarayonlarni boshqarish uchun amaliy ahamiyatga ega.