DALA SHPATI ASOSIDA EKOLOGIK XAVFSIZ VA ARZON ADSORBENT MATERIALLAR ISHLAB CHIQISH TEXNOLOGIYASI. - Ne’matov X.I.; Zayniyev N.F. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy ishda dala shpati asosida ekologik xavfsiz va arzon adsorbent material ishlab chiqish texnologiyasi o‘rganildi. Termik va kimyoviy aktivatsiya jarayonlarining adsorbentning g‘ovak strukturasi hamda adsorbsion samaradorligiga ta’siri tahlil qilindi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra aktivlashtirilgan dala shpati yuqori namlik yutish va og‘ir metall ionlarini adsorbsiya qilish qobiliyatiga ega ekanligi aniqlandi. Olingan material ekologik toza va iqtisodiy samarali adsorbent sifatida tavsiya etildi.