MARKAZIY OSIYODA HADIS ILMINING RIVOJLANISHIDA IMOM AL-BUXORIYNING O‘RNI - Poyonov Behruz Rashid o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqola Markaziy Osiyoda hadis ilmining rivojlanishida Imom al-Buxoriyning o‘rni va xizmatlariga bag‘ishlangan. Unda Imom al-Buxoriy hayoti, ilmiy safarlari, shuningdek uning asarlari va ularning ahamiyati keng yoritilgan. Maqolada “Al-jome’ as-Sahih” asarining tarkibi, undagi hadislar soni, rivoyatlar va isnodlarning ilmiy tahlili hamda insoniy va axloqiy qadriyatlarni targ‘ib qilishdagi roli ko‘rsatib o‘tilgan. Shuningdek, Imom al-Buxoriy merosi tufayli Movarounnahr hududida shakllangan hadis maktablari, ilmiy merosning tarjima va tadqiqotdagi ahamiyati haqida ma’lumot berilgan. Maqola ilmiy va ma’naviy merosni o‘rganish, hadis ilmini chuqur tushunish va islom tarixini tadqiq etishda foydali manba sifatida xizmat qiladi.