BUXORO AMIRLIGINING ROSSIYA BILAN SAVDO MUNOSABATLARI (XVIII ASRNING IKKINCHI YARMI – XIX ASR BOSHLARIDA) - Panjiyeva Dilnoza Bahrom qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada XVIII asrning ikkinchi yarmi va XIX asr boshlarida Buxoro amirligi hamda Rossiya imperiyasi o‘rtasidagi savdo-iqtisodiy munosabatlarning rivojlanish bosqichlari tahlil qilinadi. Mazkur munosabatlarga ta’sir ko‘rsatgan asosiy omillar va ularning o‘zaro ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda Buxorodan Rossiyaga eksport qilingan hamda Rossiyadan Buxoroga import qilingan asosiy mahsulot turlari yoritilgan. Savdo aloqalarining mustahkamlanishida geografik joylashuv, siyosiy ekspansiya va iqtisodiy ehtiyojlarning o‘rni muhokama qilinadi. Shuningdek, ushbu savdo munosabatlarining Buxoro amirligi va Rossiya imperiyasi uchun iqtisodiy hamda siyosiy oqibatlari baholanadi. Maqolaning maqsadi ushbu davrda Markaziy Osiyo va Rossiya o‘rtasidagi murakkab iqtisodiy aloqalarni chuqurroq tushuntirishdan iborat.