MAKTABGACHA TA’LIM TASHKILOTLARI RAHBARLARINING BOSHQARUV FAOLIYATIDA EMOTSIONAL INTELLEKTNI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMI - INATULLAYEVA NILUFAR XAYRULLAYEVNA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Maktabgacha ta’lim tashkilotlari rahbarlarining boshqaruv faoliyatida emotsional intellektni rivojlantirishning psixologik mexanizmi bugungi kunda ta’lim menejmenti sohasidagi eng dolzarb ilmiy-amaliy muammolardan biridir. Emotsional intellekt rahbarning o‘z hissiyotlarini anglash, boshqarish, shuningdek xodimlarning emotsional holatini tushunish va ularga ta’sir ko‘rsatish qobiliyati sifatida ta’riflanadi. Ushbu konsepsiya birinchi marta 1990 yilda amerikalik psixologlar Piter Salovey va Jon Mayer tomonidan ilmiy muomalaga kiritilgan. Keyinchalik 1995 yilda Daniel Goleman tomonidan chop etilgan “Emotsional intellekt” nomli kitob ushbu tushunchaning keng ommalashishiga olib keldi.