SHIMOL SUKUNATI VA ALP OHANGLARI: SHVETSIYA VA SHVEYSARIYA ETNOLOGIYASI - Sobirova Dilsora Elmurod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Shvetsiya va Shveysariya xalqlarining etnologik, antropologik hamda madaniy xususiyatlari qiyosiy tahlil asosida keng yoritiladi. Tadqiqotda har ikki davlatning geografik joylashuvi, tabiiy sharoiti va tarixiy taraqqiyoti, xalq mentaliteti hamda turmush tarziga qanday ta’sir ko‘rsatgani ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi.Maqolada Shvetsiya xalqining skandinav madaniyatiga xos bo‘lgan soddalik, tartib-intizom, tabiat bilan uyg‘un yashash va “lagom” falsafasi asosidagi hayot tarzi ochib berilgan. Shuningdek, milliy bayramlarning kelib chiqishi, ularning xalq hayotidagi o‘rni hamda zamonaviy jamiyatdagi davomiyligi haqida batafsil ma’lumot beriladi. Shved xalqining milliy taomlari, oilaviy qadriyatlari va ijtimoiy munosabatlaridagi o‘ziga xos jihatlar ham maqolada yoritiladi.Bundan tashqari, Shveysariya etnologiyasi ham alohida tahlil qilinib, mamlakatning ko‘p millatli va ko‘p tilli tarkibi, Alp tog‘lari bilan bog‘liq madaniy an’analari, milliy bayramlari hamda hududiy urf-odatlari ko‘rib chiqiladi. Maqolada milliy taomlari, tog‘ madaniyati va xalq musiqasining jamiyat hayotidagi o‘rni haqida ham aniq ma’lumotlar beriladi.