SARATON HUJAYRALARINING KELIB CHIQISHI VA OCHLIK (AUTOFAGIYA) JARAYONINING ULARGA TA’SIRINI ILMIY TAHLIL QILISH - Saidov Azizbek Urol o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada saraton hujayralarining kelib chiqish mexanizmlari hamda organizmda ochlik holatida faollashuvchi autofagiya jarayonining ularga ta’siri o‘rganildi. Genetik mutatsiyalar saraton rivojlanishining asosiy omili ekanligi ilmiy manbalar asosida tahlil qilindi. Shuningdek, kaloriya cheklanishi va ochlik vaqtida yuzaga keladigan autofagiya jarayonining hujayra tozalashdagi roli yoritildi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, autofagiya saraton hujayralariga ikki xil (ham ijobiy, ham salbiy) ta’sir ko‘rsatishi mumkinligi aniqlandi. Shu sababli uni mustaqil davolash usuli hali to‘liq ilmiy asoslanmaganligi aniqlandi.